Det finns stigar du trampat
som aldrig försvann
fastän snön la sitt täcke
fastän skogarna brann
Och du hörde ett rop
det är därför du går
Genom en dimbank av minnen
genom tjugo långa år

Skogarna tiger
men de glömmer ingenting
Sen ditt första simtag
har de slutit en ring
Runt glädjen och sorgen
runt verklighet och dröm
Du ser huset på håll
och allting svajar en sekund

Det tänds ett ljus i fönstret
när du går genom allén
Lille grabben han är vaken
trots att timmen är sen
Och alla somrar de far
som en rysning genom dig
Det är härifrån du kom
det här är sanningen om dig

Nu ser du honom klart
och du ropar hans namn
Och han springer emot dig
hoppar upp i din famn
Ta och lyft honom så högt
att han ser världen bortom byn
Säg att livet bara börjat
ta det svarta ur hans syn
Säg att livet bara börjat
ta det svarta ur hans syn

Dela texten

Om låten

När Cornelis dog samlades den så kallade rockeliten i Sverige för första gången för att göra en hyllningsskiva. Det här var på 80-talet och Cornelis var för mig bara ett namn, knappt det. Den flygande holländaren blev min introduktion inte bara till Cornelis låtskatt utan till hela den svenska vistraditionen. Längre fram på vägen dök Olle Adolphson upp, ännu längre fram Allan Edwall och Fred Åkerström. Men den där dubbelplattan med Cornelis-tolkningar påverkade mig starkt och man hör det i Sanningen i dig som är den äldsta låten på min repertoar. Jag började med den julaftonskvällen 1989 och sista versen skrevs på juldagen. Jag var 17 år, skulle snart flytta hemifrån och stod mitt i korsdraget mellan uppväxt och vuxenliv. I den här låten öppnade jag för första gången dörren till barndomen och jag har försökt hålla den öppen sen dess. Inte av sentimentala skäl, men för att historien är ett blodflöde som inte går att stoppa, som aldrig slutar påverka oss. Jag trodde Sanningen om dig var för alltid kasserad när jag av nån anledning började sjunga den i skivstudion på Rommarö vinter 2000. Jag hade lyssnat mycket på Springsteens låt The Ghost of Tom Joad och testade att göra låten med den typen av gitarrspel på 12-strängad gitarr (från början hade den ett tempo likt det i Du skulle tagit det helt fel). Det fungerade, ja det till och med lyfte låten. Jag gick iväg till min stuga en timme och anpassade texten till den nya rytmen. Vi satte den live senare på kvällen. Det är andratagningen som är på plattan.