Bär ut mig, käre Jesus
sista gästen har gått hem
Och sista slatten sprit
ska jag svälja nu
Bär ut mig, käre Jesus
bär mig du Morgonljuset
faller över mig
och över fläckarna på mitt golv
Över strängarna och tangenterna
Bär ut mig, käre Jesus
du som kan
Bär ut mig du som kan
låt mig vila i din famn
Bär ut mig, åh käre Jesus
över splitter över damm
Jag väntar här, jag är inte rädd
Bär ut mig, käre
Jesus du som kan

Dela texten

Om låten

Wadling var mytomspunnen redan på 80-talet. När jag kom till Göteborg som 15-åring var det första jag frågade: ”Var bor Freddie?” Om jag inte minns fel blev jag visad till ett sekelskifteshus i Haga. Där bodde Freddie på första våningen. Han hade dödskallar och talismaner i fönstret, lägenheten var mörk. Jag bara stod där som ett fån och stirrade.

Hade lyssnat mycket på hans 80-talsband Blue for Two, och lika mycket på hans inspelningar med Fläskkvartetten, så när jag fick skriva låtar till honom kändes det som en stor ära. Det var aldrig svårt att komma på textuppslag till Freddie, han liknade ju ingen annan och han hade den där underbara mixen av fint och fult, av kaos och vänlighet. Och så hans röst – den vackraste röst som någonsin kom ur svensk punk. Han lät som ett urberg, han lät som tusen år.

På den här tiden hade vi samma producent, jag och Freddie. Johan Lindström var också den som skrev melodin till den här låten. Jag tyckte det lät det som Frälsningsarmén på fyllan. Så jag tog fasta på det och skrev en sång om att försöka överlämna sig till döden utan rädsla. Jag såg framför mig hur den tunna Jesusgestalten bar ut den väldige Freddie, och jag tyckte om den bilden.

Vi sågs backstage på Malmöfestivalen något år efter att skivan Jag är monstret kommit ut. Freddie hade blivit ombedd att sjunga Jesus-låten på en begravning och ville veta om texten är ironisk eller inte. ”Den är inte ironisk”, sa jag. ”Okej, bra”, sa Freddie.

Den 2 juni 2016 stod jag och gungade min son i Gröndals lekpark när Aftonbladet ringde och berättade att Freddie var död. Jag gick hem, rotade fram texten till Bär ut mig, käre Jesus och sjöng den för mig själv. Sedan dess har jag börjat göra den live, då och då.