Den sista snön ligger kvar inne i skogen
Men vägen där vi far är torr
och ljuset skarpt
Det är första maj i Piteå
Cyklisternas stad 06
och nu glittrar det igen i mil av dikesren
På Olof Palmes gata nummer 1
har jag ett rum för natten
Blank mahogny skär pastell
två Ramlösa på ett silverfat
Jag har aldrig sett dig riktigt besegrad
men drömmen är borta
Jag har sett in i din blick
och jag såg hur den tog slut
De glesa urblekta fanorna vajar på Rådhustorget
Här är berättelsen om oss
och allt det stora som vi byggt
Du har starkare minnen
från den tiden än från i förrgår
Men vägen bakåt är stängd
och vägen fram är inte färdig än
Få ett folk att tro att du kämpar för det höga och goda
och att du är en av dem
snart kan du göra vad som helst
Stjäl nåt litet och de låser in dig
stjäl nåt stort och ärv landet

Jag har sett in i din blick
och jag såg den tog slut
Det finns ingen periferi
varje människa är sitt eget centrum
Varje människa en sol
som jorden cirklar omkring
På den här resan mot natten ände
på den här resan tillbaks till Eden
Den här kampen mot tiden
den som ännu ingen vunnit
Det är första maj i Piteå
i doften av sprit och Sibylla
Sista striden är här
jag står i solen vid Åhléns
Och man vill ha det lite bra
men inte fan känns det bra
att veta att det vi lämnar kvar
är nåt sämre än det vi fick

Dela texten

Om låten

Under 00-talet jobbade jag mycket med ljudteknikern Lars Nyberg från Piteå. Valborgsmässoafton 2007 hade vi ett gig i hans hemstad. Innan spelningen gick vi till stans thaikrog och Lars berättade om Piteå. Som stans bäste ljudtekniker hade han haft en unik ingång i alla instanser, från sossepamparnas lyxresor ner till fritidsgårdarna. När vi betalat notan gick jag till stadshotellet och skrev två verser på den här låten. När jag vaknade nästan morgon var det första maj. Jag skrev sista versen och insåg att låten handlar om socialdemokratin.

Första maj i Piteå var tänkt att vara med bland fyra nya spår på min samling En introduktion till Tomas Andersson Wij (Universal, 2007) men den trängdes ut av andra låtar. Johan Lindström producerade den. Allt är inspelat i en enda tagning, inget är pålagt efteråt. Ingen i rummet har heller riktigt lärt sig låten, men alla spelar med närvaro och självförtro- ende.