Famlar i mörkret vid scenen
och gör mig klar
Alla är inne
det är bara minuter kvar
En uppstämd gitarr
till en nedstämd artist, okej
Är du redo frågar Kristian
Applåder, jag svarar nej

Om du är trött på dig
så är det ingenting
mot hur trött jag är på mig
300 mil och scandicrum
bara tänk på Konungen och sjung
Då kör vi då

Hade inget på hjärtat igår
hade inget idag
Men jag har några gamla meriter
att leva på ett tag
Kan jag få nåt starkt vad som helst
innan jag går på scen
Hon säger, jag hinner inte just nu
nån har spytt i entrén

Om du är trött på dig
så är det ingenting
mot hur trött jag är på mig
Hyllad och hängd speedad och tung
bara tänk på Konungen och sjung

Om du vill slå dig hårt
så är det ingenting
mot hur gärna jag vill slå mig hårt
Hon står längst fram och är för ung
bara tänk på Konungen och sjung
Då kör vi då

Dela texten

Om låten

En låt om att vara artist. Om det ofrånkomliga självföraktet. Det där tungsinnet som slår till ibland när man, oavsett dagsform, publik och konjunktur, måste gå upp och leverera. ”Bara tänk på konungen och sjung” var en fras jag fick från Cornelis. Han sa det till sitt band bakom Roskilde-scenen på 80-talet, när han trodde att han var fullständigt passé och gick ännu ett ökengig till mötes. I själva verket stod en jättepublik och väntade på honom. Backstagereplikerna kommer också från verkligheten. Jag och Anna Järvinen skulle spela ihop på Hudiksvalls stadshotell. Anna var nervös. Så jag frågade servitrisen om hon kunde fixa en konjak eller whisky. Men hon hade inte tid. Någon hade spytt på mattan i entrén.