På ett gammalt piano
brinner ett ljus
vi ligger och tittar på snön
Som faller så stilla
långt bort i stan
Och det känns som om
nån hört min bön

I jeansen på golvet
finns en sned cigarett
hon säger ger du mig den
Och hon går genom rummet
till det ljus som hon tänt
och nu dör en sjöman igen

Och jag måste ha somnat
för nu är det mörkt
vi hör kösorlet till Norra brunn
Det är tre dar till jul
och ett skitår är slut
och huden kring hjärtat är tunn

Men jag ska ingenstans
ingen vet var jag är
allt det andra får vänta till sen
Och hon kysser min axel
och hon kysser min mun
och nu dör en sjöman igen

Dela texten

Om låten

Det sägs att sjömän för i världen, när de gick i land om vintrarna, försörjde sig genom att sälja tändstickor. Så när man snålade och tände cigaretten på ett ljus började folk säga: ”Nu dör en sjöman”. Jag hade det som en anteckning i min mobil och när melodin kom upp under en av låtskrivardagarna med Andreas Mattsson passade den perfekt. Man vet aldrig vilka låtar som publiken kommer knyta an till. Som jag minns det handlade de flesta tweets och mejl de första veckorna efter skivans release om ”Nu dör en sjöman”, vilket var lite överraskande för mig – liksom att Tommy Körberg snabbt gjorde en cover på den. Jag var inne på att ta bort den från skivan, men folk jag litar på (som låtens mixare Pelle Gunnerfeldt) tyckte annorlunda. Jag är glad att de övertalade mig. Tycker mycket om att sjunga den här låten. Enkelheten i den, och att den är så galet romantisk.