Hej mina vänner!

Jag vill önska god jul med en låt som har följt mig i 35 år. ”Gatorna på söder” (”Streets of London”) var den första låt jag lärde mig på gitarr, och den första sångtext jag verkligen frös på. En text om en fullgubbe på söder.

Det här var på den tiden man kunde gå en mil för en enda låt. Sent en kväll väcktes jag av min mamma: ”Nu är den på radion!” sa hon. Jag sjöng den överallt: i baptistkyrkan på Mariaberget, i skolaulan, för A-laget och deras schäfrar i Fruängens centrum. ”Hörru grabben, kan du lira nåt på den där guran?”. Jag halade fram min stålsträngade Levin ur tygfodralet: ”Hans gång är något vinglig och blicken utan stolthet…” Alkisarna grät i folkölen. Någon måste ha sett mig och skvallrat, för på kvällen ringde skolledningen hem till mina föräldrar och berättade att deras elvaåring umgicks med parkbänken.

Nuförtiden ser man inte så många fullgubbar på söders gator. Mariaberget röstar på Moderaterna och de sociala problemen har flyttat längre ut på tunnelbanelinjerna. Den borde heta ”Gatorna i Husby”. Men melodin är tidlös och så även textens budskap om att inte vika med blicken.

Tack för det här året! Tack alla som har lyssnat, hört av sig och kommit på konserterna! Hoppas vi ses i mars när jag ger mig ut för att spela igen. Om ni gillar ”Gatorna på söder” lika mycket som jag lovar jag att ta upp den på repertoaren!

God jul!

TAW

Inspelat på Immanuelskyrkans julkonsert 2013. Arrangör: Fredrik Jonsson. Omslag: janpetterson.se

Lyssna på Soundcloud

Ladda ner