Jesper Johnsson: Hej Tomas! Stort fan av dig sen många år och älskar din nya skiva. Som nybliven pappa känner jag igen mig själv i dina senaste texter. Hur tror du papparollen har och kommer att förändra ditt konstnärsskap?

TAW: Jag vet inte, för tidigt att säga. Men självklart kommer föräldrarskap och allt vad det gör med en att påverka låtarna, och jag ser fram emot att försöka skriva mer om det. För mig är det minerad mark, artister som skriver om barn och föräldrarskap blir oftast mer än lovligt sentimentala. Jag har bara hittat en som gör det riktigt riktigt bra och det är Loudon Wainwright III, han är makalös, brutalt uppriktig, rörande och rolig på samma gång. När jag skrev låtarna till Ett slag för dig för drygt tio år sen ville jag skriva politiskt och jag hade samma känsla då – det här är svårt, det kan bli övertydligt och daterat. Och just för att det var svårt blev det så intressant.


paul: Vad beställer du i baren på Teatergrillen?

TAW: Old Fashioned.


Johan: Om du fick välja fem svenska sånger att spela in och göra covers på, vilka skulle du välja?

TAW: Spontant: Blåst eller Sommargylling med Olle Adolphson, Med ögon känsliga för grönt med Barbro Hörberg, Maria Maria många mil och år från här eller Sommaräng med John Holm Två tungor med Fred Åkerström, Den lilla bäcken eller Du och jag med Allan Edwall. En visplatta tamejfan!


Magnus: Har du några tips på musik som du gillar just nu?

TAW: Trots att jag alltid slår ett slag för albumet som format måste jag erkänna att jag blivit en playlistjunkie sen Spotify kom. Här är en lista på låtar jag spelat mycket den senaste månaden. Mycket nöje!
Musik från TAW


John : Vad har du för relation till staden Örebro? Jag måste erkänna att jag får känslan att du nämner den i vissa låtar (Mellannstora mellansvenska städer t.ex.).

TAW: Min bästis som barn, Daniel Ström, flyttade från Stockholm till Örebro när jag var åtta, så jag var i Örebro en del i början av 80-talet. Jag har några vänner där men i övrigt har jag ingen speciell relation till stan. Mellanstora mellansvenska städer skulle kunna handla om Örebro, absolut, men den är skriven efter ett pissgig i Trollhättan.


Sebastian: Brukar du kolla på trav någon gång?

TAW: Nä.


Jonna: Hej Tomas! Vart föredrar du att vara när du skriver låtar, och varför?

TAW: Jag har en lokal i en gammal fabrik dit jag går nästan varje dag, men jag använder den mest för att färdigställa idéer som jag har fått någon annan stans. Det kan vara i loger före konserter, under soundchecks när jag spelar utan att tänka, på resor, framför TV:n, hemma hos vänner när jag får spela på en ny gitarr. There´s a new song in every new guitar, sa Neil Young och det stämmer.


Sebbe: Tack för texterna på hemsidan och den nya sidan. Kan du inte lägga ut lite extramaterial för oss fans som När ditt tåg kommer? Den är fantastisk.

TAW: När ditt tåg kommer finns där bland texterna och är utgiven på skiva. Jag förmodar att du menar TV-versionen jag gjorde för programmet med den tvivelaktiga titeln Världens härligaste män. Men den äger Kanal Fem rättigheterna till.


Jörgen Boman: Förutom dina egna, utmärkta album, lyfter du gärna fram andra svenska låtskrivare. Hur mycket har till exempel sorgligt bortglömde Ola Magnell betytt för dig. Varför skriver du inte musik till eller med honom, kan du tänka dig att göra en Rubin för honom (få honom att hitta sig själv igen, en kreativ och kommersiell comeback modell Cash)

TAW: Jag ser Ola Magnell som en av de främsta ordkonstnärer vi har i svensk musik. Jag har lyssnat mycket på honom och särskilt skivan Gaia, som har en av 80-talets mest förödande produktioner men innehåller flera av hans starkaste sånger. Jag erbjöd mig faktiskt att producera hans nästa skiva. Vi sågs ett par gånger, Ola spelade lite nya låtar för mig och jag hade en rätt tydlig idé om hur jag tycker att en Magnell-skiva borde låta 2010. Jag ville ha Tobias Fröberg som co-producent och ett litet ungt band. Sången och gitarren oskymda. Men det där rann ut i sanden och nu har Ola färdigställt en skiva som släpps i slutet av april. Ser fram emot höra den. Vi brukar messa ibland, han skriver vackra, kluriga sms.


Åsa: Är du lycklig?

TAW: Det finns ingen lycka, bara lyckliga stunder. Som Plura sjunger.


Linda Jonsson: Många låtar har det blivit nu, jag bläddrar gärna bland texterna i omslagen, kan det tänkas bli en bok av dem i framtiden? Kanske med lite historier bakom och från turnéerna. TACK för alla vackra sånger!

TAW: Inte omöjligt alls.


Robban: Vad har du för inställning till konsertinspelningar? Många artister tillåter idag ljud (och i vissa fall även bildupptagning) på konserterna så länge inga pengar är inblandade utan att inspelningarna sprids gratis via exempelvis internet till de fans som finns. Skulle det finnas en chans att få tillåtelse till att spela in en konsert?

TAW: Den nya tekniken har gjort det svårt att ha kontroll över bild -och ljudupptagningar. Kan inte säga att jag bryr mig så mycket, tycker det där youtubandet för med sig mer positivt än negativt, det är en sorts interaktivitet med publiken.


Peter Russberg: Är inte tiden mogen för ett svenskt svar Traveling Wilburys? Där Tomas Andersson wij, Plura, Lars Winnerbäck och Håkan Hellström bildade ett band, och släppte en skiva. Det hade varit stort. Ha det gott, Vi ses i Göteborg den 28de
Mvh Peter Russberg

TAW: Hemska tanke!


Andreas: Kommer du att göra fler tolkningar av/samarbeten med Plura från Eldkvarn?

TAW: Ingen aning.


Johan: Tjena Tomas! Tack för bra musik! Du verkar vara en rätt så lugn person. Jag undrar vad som kan göra dig riktigt förbannad eller arg?

TAW: Jag blir arg och förbannad rätt ofta, i stort och smått, och jag skäms lite för det. Önskar att mer rann av mig.


Daniel: Hej, saknar ditt senaste alster på Spotify… Kommer den?

TAW: Det tar lite tid för Spotify att få upp plattor ibland men nu är plattan uppe. Däremot inte den limiterade upplagan med tre extraspår och en dvd om inspelningen, den säljs bara som fysisk skiva.


Anders Björklund: Hej Tomas,kommer du till Storsjöyran i slutet av juli?Vad behövs för att locka dig till Åre??

TAW: Jag hoppas det, gillar Storsjöyran. Åre… Det räcker nästan med ett liftkort och ett anständigt hotellrum för att locka mig dit. Jag åker alldeles för lite slalom nuförtiden. Tro det eller ej, men jag är rätt bra på det!


Joseph: Tjena! Vilka är dina favoritförfattare?

TAW: Har nog egentligen inga favoriter, såna som jag läser allt med. Klas Östergren var min första litterära idol, hans Gentlemen läste jag första gången som 16-åring och jag tvingade mina flickvänner att läsa den. Justs nu är jag inne i Nick Tosches Hellfire – berättelsen om Jerry Lee Lewis, som är en storartad rockbiografi.


Jim: Hej Tomas! Älskar det ”råa” soundet på nya plattan, din bästa hittills i mitt tycke. Blir det fler samarbeten med Tobias Fröberg i framtiden? /Jim

TAW: Mycket möjligt. Kul att du gillar plattan!


håkan: Tjaba Tompa! Vem tycker du är sveriges främste textförfattare(på svenska)? och du får inte säga dig själv, även om det är sant. Håkan

TAW: När Ulf Lundell är riktigt bra, som på Män utan kvinnor-plattan, är han i en klass för sig. Ola Magnell är också grym. Och Thomas Öberg i Bob Hund. Bland de unga nya gillar jag nog Markus Krunegård bäst.


Anette: Jag älskar din musik över allt annat men vore intressant att höra dig sjunga något att. Kanske mer popigt? Elektroniskt? Tror din röst skulle kunna göra underverk där.

TAW: Jag var ju inne och nosade på det elektroniska och programmerade på skivan Vi är värda så mycket mer. Och då och då får jag lust att fortsätta där jag slutade. Vi får se om det dyker upp nån sammarbetspartner.


emelie: hejsan! varför lägger du inte upp ”när ditt tåg kommer” på youtube? kan inte sluta tänka på den sen den var med i något program för något år sedan, var kär i den då och det är jag än!
pussar&kramar

TAW: Mejla Kanal Fem, det är de som äger inspelningen.


TAW fan: ”Döden är en dörrsmäll. Att födas tar lång, lång tid” Vilken briljant textrad! Jag tänkte bara fråga om det samma resa du sjunger om denna låt, som du sjunger om i ”Trummorna och musiken”?

TAW: Nä, det är två olika historier. Min första resa är mer dokumentär, baserad på en liftning ner till Köpenhamn som jag gjorde som 18-åring. Trummorna och musiken är en sorts tolkning, parafras på Emmaus-vandringen från Nya Testamentet.


Peter Jönsson: Hej Tomas, tack för ytterligare en mycket bra skiva som växer med lyssningarna. Favoriterna nu är Svenska Zombies, Spår och Allt. Hur gör du för att utvecklas som textförfattare?

TAW: Jag jobbar med människor som är bättre än jag, som ser mina svagheter och upprepningar och vågar säga det till mig. Jag lyssnar på ny musik, läser, reser… Fyller på. Jag tror inte så mycket på den där romantiska idén om att du måste leva i extremer för att ha något att skriva om. Livet är i sig själv en outtömlig källa till texter, det handlar bara om att aldrig stänga dörren till sitt förflutna och till sitt undermedvetna, man måste närma sig det som bränns, det där man är mest rädd för och innerst inne längtar efter.


johan : Tjena Tomas! Det var en bra konsert igår men lova att inte spela på Berns mer. Otroligt störande med housemusik från deras klubb och all personal och fyllon som springer runt under konserten. Berns är ett trevligt ställe men ingen bra konsertlokal

TAW: Okej, tack för feedback.


Magnus: Kan du ge några exempel på svenska zombies som du har träffat?

TAW: Ingen nämnd ingen glömd.


Andres: Vad är godhet för dig och när var någon sedan god mot dig?

TAW: Godhet är att kunna ställa sig själv åt sidan. Jag tycker jag är med om det rätt ofta. I det mellanmänskliga är godhet mycket vanligare än ondska, det är därför man blir så paff och mållös när ondskan och idiotin plötsligt drabbar en.


Mikaela: Hej! Du har sagt att du inte vill vara en snuttefilt för dina fans, men jag måste ändå få berätta att dina texter betytt otroligt mycket för mig. Både för att de satt fingret på min ilska över min frikyrkobakgrund och för att de hjälpt mig att formulera en egen tro och försonas med det gamla. Nu är jag småbarnsförälder, och du också. Du har sagt att du inte vill skriva låtar om dina barn, men jag skulle ändå vilja göra en önskning. Det är ju så lätt som förälder att känna sig otillräcklig. Jag efterlyser en kampsång för småbarnsföräldrar, en sång att nynna på som gör att man känner sig stark och full av energi, så att man känner att all omsorg man ödslar på dessa små underbara barn är mödan värd. Typ. Snälla?

TAW: Om låtarna har hjälpt dig är det fantastiskt. Kan inte tänka mig finare beröm. Det var inte det jag menade när jag pratade om att bli en snuttefilt. Däremot – en ”kampsång” för småbarnsföräldrar kommer jag aldrig att skriva. Hör av dig till Marcus Birro, jag tror det är mer hans bord.


Micke Bengtsson: När du lyssnar på hemma så tänker jag mig en hög vinylplattor med Dylan. Kan du tipsa om nån bra musik som du lyssnar på som inte är singer/songwriter? Och gärna nån bra singer/songwriter du lyssnar på.

TAW: Se tidigare svar och Spotify-lista.


Anette: Vad var det senaste som gjorde dig rörd (i positiv bemärkelse).

TAW: När jag i veckan köpte jag en plastfotboll till min ettåring och såg hur själaglad han blev.